CastCare Kipsauspalvelut Oy
Mobiili immobilisaatio
 

Kipsin tarkoitus on tukea vamma-alue haluttuun asentoon ja näin mahdollistaa vamman hyvä parantuminen.


Kipsihoidon aikana on tärkeää pitää vapaana olevat nivelet liikkuvina.

Yläraaja:

Esimerkiksi rannemurtuman kipsihoidon aikana sormien koukistus ja ojennus on päivittäinen harjoitus. Käsi nyrkistetään kevyesti niin, että sormenpäät koskettavat kämmenpohjaan ja suoristetaan sormet aivan suoriksi ja haralleen. Tämä harjoitus toistetaan kymmeniä tai jopa satoja kertoja päivän aikana. Kipsi ei saa estää sormien liikettä.


Mikäli kipu tai turvotus aluksi estää aktiivisen sormijumpan, voi liikettä passiivisesti avustaa terveellä kädellä. Usein kipu ja turvotus vaikeuttaa erityisesti rystysnivelen liikettä ja tämä onkin hyvä huomioida erikseen!


Heti kun aktiivinen liike mahdollistuu, harjoitetaan nivelten liikettä aktiivisesti alussa mainitun ohjeen mukaan.


Kyynärpäätä suoristetaan ja koukistetaan. Jos hoidon alkupäivinä käytät kantosidettä, muista silloinkin kyynärnivelen ojennus ja koukistus. Kantositeestä kannattaa luopua mahdollisimman pian, että kyynärpään liikkuvuus säilyy. Kyynärvarren kiertoliike on KIELLETTY! Eli kipsatulla kädellä ei saa esimerkiksi vääntää ovenkahvaa tai avainta.


Olkanivelen liikelaajuus säilytetään tekemällä  varovaiset kuormittamattomat harjoitukset olkapäälle päivittäin.






 










Alaraaja:


Alaraajan kipsihoidon aikana vapaaksi jää yleensä varpaat. Varvasvoimistelu on kohoasennon lisäksi tärkeä harjoitus vamma-alueen verenkierron ylläpitämisen kannalta. Pohjelihaksen pumppaaminen kipsin sisällä useita kertoja päivän aikana on tärkeää. Se tehostaa neste- ja verenkiertoa kipsatulla alueella ja vähentää laskimotukosten syntyä.


Jos polvi on vapaa, sen liikuttelu kuuluu päiväohjelmaan. On hyvä opetella oikea tekniikka sauvojen kanssa liikkuessa, missä polvi askeltaa ja taipuu normaaliin tapaan, vaikka painoa ei kipsatulle jalalle saisikaan vielä laittaa.

Mikäli polvivamman hoitona käytetään avattavaa kipsiortoosia mikä tukee polven, mutta jättää nilkan ja jalkaterän vapaaksi, nilkan koukistus ja ojennusharjoitukset kuuluvat päivittäiseen harjoitusohjelmaan.

Lonkan liikelaajuudet on muistettava ylläpitää.