CastCare Kipsauspalvelut Oy
Mobiili immobilisaatio
 

Kohoasento tarkoittaa sitä, että vamma-aluetta pidetään koholla. Hoidollisesti merkittävä kohoasento, millä saavutetaan hoidon kannalta merkittäviä tuloksia, on sellainen missä vammautunut raaja pidetään sydämen tason yläpuolella useita kertoja päivän aikana.


Alaraajan vammoissa jalkaa tulisi pitää hoidon alkuvaiheessa koholla niin, että jos tunnissa liikkuu, syö ja käy WC:ssä 15 minuuttia, niin jalka tulisi olla koholla seuraavat 45 minuuttia.


Yöllä jalan voi tukea tyynyillä lievästi koholle, päivällä käytetään reilua kohoasentoa. Kuvassa kohoasento toteutettu ruokapöydän tuolilla. 



Nilkan alueen hoidollinen kohoasento toteutuu kun:

- nilkka on polven yläpuolella ja polvi on sydämen yläpuolella





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yläraajan vammoissa, esimerkiksi rannemurtuman hoidossa, on tärkeää, että vammautunut käsi ei roiku alaspäin. Rannemurtuman hoidon alkuvaiheessa voi liikkuessa tarvittaessa käyttää perinteistä mitella -sidosta, mikä tukee käden/ranteen tasaisesti sydämen tasolle. Emme suosittele ns. ranne-kaulasidosta, koska tässä hoitomuodossa ranteen alueelle voi tulla kiristävä panta, mikä saattaa lisätä kipua ja turvotusta kädessä. Kantositeestä pitää luopua mahdollisimman pian, että kyynärpään liikkuvuus säilyy.

Yöllä käsi kannattaa tukea parilla tyynyllä lievään kohoasentoon, päivällä kättä pidetään useita kertoja reilusti ylhäällä.

 Ranteen alueen hoidollinen kohoasento toteutuu kun:

- ranne on sydämen tason yläpuolella